Захід, з нагоди 202 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка «Пророче слово Кобзаря»



Урочистий захід, з нагоди 202 річниці від дня народження Тараса Григоровича  Шевченка «Пророче слово Кобзаря» відбувся 13 березня у Озерній біля пам ятника славетному поету. В шевченківські дні жителі Озерної запалювали лампадки, покладали квіти до пам ятника Шевченку. Працівники будинку культури сплели вінок, яким оживили підніжжя поета- скелі. Серед присутніх на святі були отець Іван Колодій, директор Будинку культури В.М. Яремко, директор школи Л.Г. Корнак та жителі Озерної.
Відкрив захід своїм твердим та голосним словом голова об єднаної громади Б. Я. Наконечний. А далі ведуча Н. В. Яремко понесла присутніх у світ Шевченка і України, які долею об єднані по всі віки. Важко уявити собі, що було б з нашим народом, з Україною, якби Господь не послав нам Шевченка – виразника голосу поневоленого народу. Прикрасив свято своїм співом церковний хор с. Озерна, диригент І. І. Колодій. У їх виконанні пролунали твори: «Реве та стогне Дніпр широкий», «Думи мої» та «Заповіт». Вірш «Доля» прочитала Т. Туринська. Також свою поезію, присвячену Кобзаревій Україні прочитав член спілки письменників Тернопільщини Михайло Матковський.
Чи не час українському народові прислухатись таки до слів свого пророка і, шукаючи джерел своєї сили в Матері-Україні, побороти своїх ворогів і будувати світле майбутнє для себе, своїх дітей та своїх онуків у своїй самостійній державі? І вже до  незалежної України Шевченко-Прометей, немов той розіп’ятий велетень синіх Кавказьких гір, ще й сьогодні волає:СХАМЕНІТЬСЯ! Він поет Слова, Правди, Волі, Слави і Любові — поняття, які повинні бути дороговказом українському народу до його світлого майбутнього. Поет-пророк Шевченко вживає слово, як зброю в боротьбі за краще майбутнє свого народу. Його слово є життєдайною силою людського буття:
Подай душі убогій силу,  Щоб огненно заговорила,
Щоб слово пламенем взялось,  Щоб людям серце розтопило.
І на Украйні понеслось, І на Україні святилось
Те слово, Божеє кадило, Кадило істини. Амінь.
Цікавинкою здивували усіх учні нашої школи, прочитавши Шевченків «Заповіт» трьома мовами: німецькою – Т. Артимович, англійською –П. Галищук. Звичайно рідна мова лунала найкраще у виконанні Х. Мазур. Завершився захід спільною молитвою за Україну «Боже великий єдиний».
Не залишилась осторонь і бібліотека, де діяла книжкова виставка «Благословення та земля, що породила такого сина»







Уляна Христинич,
завідувачка бібліотекою-філією №1 с.Озерна
13.03.2016р.

Немає коментарів:

Дописати коментар