16 червня є особливим для парафіяльної громади с.Загір'я
З переказів, з покоління в покоління та з офіційних джерел ми знаємо те, що 16 червня 1904 року наше село відвідав Митрополит Андрей Шептицький.
Із поваги, пошани і любові до Митрополита - загір'янці зробили спеціальне крісло і від Серетця до Загір'я молоді, дужі юнаки несли його на руках. Шептицький розпитував їх про село, про церкву, про родини різних національностей, про традиції села, про збереження християнських традицій.
Першими зустріли Митрополита Андрея - євреї, їх було в селі 5 родин. Він благословив їх, що було великим здивуванням для села.
Зустрічали його поляки, римо-католики, лютеріанці-німці, православні російської церкви. При благословенні Митрополит дарував духовну літературу.
Біля церкви, де зібралось найбільше людей, Шептицький задавав питання з катехизації і сам на них відповідав, тому, що люди не вміли дати відповідь.
Він закликав: "Читайте! Збирайтеся по хатах, щоб між вами був той, що вміє читати для неписьменних, а ви слухайте та передавайте Слово Боже!"
Шептицький подарував церкві і мирянам багато духовної літератури, якою користуються і до нині.
Всі церковні книги мають особистий штамп і підпис Митрополита.
Також збереглися документи, де надано, за підписом Митрополита, "диспензу від перепони супружої мішаної релігії", а також "диспензу від перепони супружого споріднення в третьому поколінні". На документах використана об'ємна печатка.
До приїзду Шептицького біля церкви побудовано тріумфальну муровану браму, доставлену до дзвіниці.
Нехай світла пам'ять про Митрополита Андрея - нашого українського Мойсея - буде серед нас, а він сам, що втішається світлом Божого лиця, нехай благословить нас, весь український народ на путь братолюбія, злагоди, єдності.





 


Марія Холодян,
бібліотекар бібліотеки с.Загір’я
16.06.2020р.

Немає коментарів:

Дописати коментар