Вшанування пам’яті Казимира Івановича Патриляка


16 грудня, сповнилося б 80 років від дня народження світлої пам’яті Казимира Івановича Патриляка - доктора хімічних наук, професора, відомого вченого-нафтохіміка.
 17 грудня, у  актовому залі Гає Розтоцької НВК   відбувся захід присвячений   вшануванню пам'яті  видатного ученого нашого села.
Казимир Іванович Патриляк народився 16 грудня 1938 р. на Лемківщині, в с. Нагоряни Сяноцького повіту Ряшівського воєводства (Польща). У 1946р. родину Івана і Марії  Патриляків було переселено до с. Гаї Розтоцькі Зборівського району Тернопільської області,  де у 1946 році 8 річний  Казимир пішов у перший клас.  1956р. він закінчив середню школу з відзнакою і був нагороджений срібною медаллю за успішне навчання. Де  1956 році пішов у широкий світ, поступивши у Львівський політехнічний інститут.
   У 1961 р. закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю «Технологія нафти та газу».   У 1969 р. захистив кандидатську, а в 1986 р. — докторську дисертацію. З 1991 р. очолював відділ каталітичного синтезу Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії (ІБОНХ) НАН України. Обіймав посаду професора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».
Казимир Патриляк є автором і співавтором понад 200 наукових праць. Досліджував складні гетерогенні й гетерогенно-каталітичні системи. Сформулював закономірність аномальної зміни тиску насиченої пари над речовиною у масивному та кластерному станах, проаналізував наслідки, що з неї випливають. Відкрив явище коливальної адсорбції, виявив його роль, як перемикального механізму певних коливальних процесів. Запропонував механізми практично важливих карбоній-іонних реакцій. Розробив низку вітчизняних каталізаторів.
У 1978 р. в інтересах «Південмашу» і тодішньої оборонної промисловості вирішив проблему прогнозування на період до 20 років експлуатаційних характеристик матеріалів без тривалих і дорогих натурних випробувань.
Впродовж 1986–1988 рр., після аварії на Чорнобильській АЕС, розробив найефективніші способи пилопригнічення й закріплення курних територій, що дозволило знизити рівні радіації повітряного басейну в десятки разів. Керував цими роботами АН України в зоні відчуження ЧАЕС. Було закріплено понад 5 тис. га курних площ різних типів, курні узбіччя шосейних доріг протяжністю в сотні кілометрів, усунуто пиління сотень кілометрів ґрунтових доріг.
Казимир  Патриляк підготував 10 кандидатів та одного доктора наук, понад 20 інженерів-технологів і магістрів. Він був членом вчених рад ІБОНХ України та Інституту фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського НАН України із захисту кандидатських і докторських дисертацій, членом державної екзаменаційної комісії НТУУ «КПІ» зі спеціальності «Хімічна технологія неорганічних речовин». Входив до складу редколегій журналів «Каталіз і нафтохімія», «Теоретическая и экспериментальная химия» (обидва НАН України) і «Нефтехимия» (Російська АН).
Нагороджений трьома медалями, Грамотами Урядової комісії з питань ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, Почесною грамотою Президії НАН України, Грамотою Верховної Ради України.
Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки 2014 року.
помер 3 квітня 2015 року. Похований у Гаях-Розтоцьких.
Дякую за змістовну розповідь Українсько-російському філологу, краєзнавцю , журналісту  Григорію Михайловичу Жук  який незважаючи на снігові замети прибув щоб поділитись цікавою розповіддю з  присутніми, та вчителями.





Надія Нітефор, 
бібліотекар бібліотеки с.Гаї Розтоцькі
16.12.2018р.

Немає коментарів:

Дописати коментар