Урочистості до дня козацтва


У Чернихові вшанували пам’ять полеглих воїнів різних історичних періодів
З нагоди Дня захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня створення УПА та Дня українського козацтва у селі Чернихів відбулись урочистості.
Упродовж кількох днів чернихівчани, які завжди славились своїм національно-патріотичним духом, вшановували тих, хто у різні історичні епохи боровся за свободу рідного краю.
Так, напередодні Дня українського козацтва у ЗОШ села Чернихова відбулося шкільне свято «Прийом у козачата». З метою зміцнення патріотичного духу в чернихівській школі до козацьких лав прийняли першокласників, а також новоприбулих учнів. Окрім цього, юні козачата взяли участь у святковому концерті та спортивно-патріотичній грі «Козацькі забави».
У неділю, 14 жовтня, урочистості в Чернихові розпочались із святої літургії у місцевому храмі. Після богослужіння місцеві мешканці, учні чернихівської ЗОШ та учасники народного аматорського хору Будинку культури села Чернихова відправились до насипаної могили «Борцям за волю України», а також до пам’ятника полеглим у Другій світовій війні жителям сіл Чернихів, Плесківці, Глядки. Там чернихівчани заспівали гімн України, поклали квіти та вшанували пам’ять полеглих воїнів. Варто зауважити, що символічна могила була насипана у Чернихові в 1942 році. Уже через три роки її знищили більшовики, а знову створили пам’ятне місце «Борцям за волю України» 7 липня 1990 року.
Під час урочистостей чернихівський сільський голова Богдан Татарин наголосив на тому, що пам’ятати наших прадідів-героїв – святий обов’язок.
- Щороку із школярами та жителями села ми приходимо до пам’ятних місць вояків, аби віддати їм шану та вкотре згадати про їхній подвиг. І хоч відтоді пройшло вже чимало часу, але і сьогодні боротьба у нашій державі продовжується. Жителі Чернихова, як і наші прадіди кілька десятків років тому, вперто показують, що здатні захистити українську землю та народ від східного окупанта,- зазначив Богдан Татарин.
Участь у вшануваннях взяли й учасники антитерористичної операції. Зокрема, захисник Донецького аеропорту, кіборг Василь Кріль.
Також жителі села прийшли із молитвою та словами подяки й до пам’ятників воїнам ОУН-УПА в чернихівському лісі. Саме там у травні 1952 року в бою з більшовиками загинули повстанці на чолі з керівником крайового Проводу ОУН-УПА «Поділля» Бей Василем, чимало воїнів полягло й в урочищі «Вуглярка» у 1946 році.
Біля підніжжя пам’ятників учні чернихівської школи та учасники місцевого хору декламували вірші та співали патріотичні пісні. Директор ЗОШ с. Чернихова Ольга Різник у своєму виступі зауважила, що дуже важливо передати пам’ять про героїв майбутнім поколінням, адже вони продовжуватимуть будувати сильну державу за прикладом своїх прадідів.
До слова, цими вихідними чернихівчани також взяли участь в освяченні та відкритті символічної могили «Борцям за волю України» у селі Глядки.
Також у сільській бібліотеці оформлено книжкову виставку під назвою «Лине слава козацькая з далеких віків »






Світлана Тимочко,
бібліотекар бібліотеки с. Чернихова
14.10.2018р.

Немає коментарів:

Дописати коментар