Купальські вогні



Свято Івана Купала відоме ще з дохристиянських часів. Івана Купала-свято любові, ніжності, добра. На перекір всім, заборонам, воно збереглося як прекрасний символ очищення через воду і вогонь. Рано-вранці дітвора вибігала в поле дивитися як сонце купається.
Дівчата вбираються в легкі сукні і ніби русалки, таємничо всміхаються. Веселий сміх, регіт, глузування над хлопцями , які переймають дівчат. Вечоріє. Дівчата починають плести віночки . Загадково спускаються до річки, бо ж треба пустити віночок на воду. Біля якого краю зупиниться віночок , то в ту сторону і вийде дівчина заміж .
Темніє. Хлопці гуртуються  на березі, позносили сухого хмизу і розвели вогнище. Тріскотить, падає ватра, а хлопці стрибають через вогонь, де  йде очищення від хвороби, злих духів що бояться світла.
Дівчата співають, хлопців зачаровує пісня, фантастичне сяйво вогню.
Біля річки Серет в с. Іванківці відбувся звітний концерт Малашовецької сільської ради. У якому взяли участь діти і молодь с. Іванківці та с. Малашівці. Понад сорок  учасників спробували зазирнути в ті давні часи і відтворити картини тих прекрасних купальських обрядів і дійств.
Старші жінки слухали  зачаровано, пригадували  свої молоді роки по-доброму заздрили  дівчатам. Догоряє вогонь, затихають пісні. Розходяться хлопці і дівчата. Поламані  гілки Купала завтра нагадають їм і сміх , і жарти, і щем солодкий у серці , що встигло закохатися.  Якраз на свято Купала…



Свято організували і провели:
Людмила Безкоровайна
бібліотекар бібліотеки с.Іванківці
Ольга Білоус,
бібліотекар бібліотеки с.Малашівці
06.06.2017р.            

Немає коментарів:

Дописати коментар