Виставка "Різдвяне диво"


















Як тільки закінчилось святкування Нового року, на порозі одне з найбільших релігійних свят – Різдво Христове, до якого українці готуються заздалегідь.
Хлопці –готують  «Вертеп»- різдвяну виставку. Дівчата – виготовляють «павуків». «Павуків» виготовляють із соломи. Підвішують їх до стелі, прикрашаючи ними оселю.  «Павук» символізує Всесвіт, а також  - працьовитість. Вони створюють в хаті затишок, святковість.
Господиня готує святкову вечерю із дванадцяти страв, а господар  - вносить до хати Дідуха, вітаючись: «Дай, Боже, добрий вечір!», йому відповідають: «Дай, Боже, здоров’я». Дідухом – називають солому, яку  стелять на підлогу.
«Дід» –  це необмолочений сніп збіжжя. Ним може бути – пшениця, жито, овес, ячмінь. Його прикрашають різними стрічками, травами, квітами. Він виготовляється з певною символічністю. Дід – це дух порядків, символ достатку, злагоди і затишку в родині. Господар ставить Діда у кутку біля образів, він стоїть в хаті протягом усіх різдвяних свят. Потім його виносять і обв’язують ними усі фруктові дерева, щоб добрий давали урожай.
В бібліотеці-філії села Висипівці під час різдвяних свят була організована виставка «Різдвяне диво». На виставці представлено два десятки Дідухів, від мініатюрних до двометрових. Є Дідухи – символи пір року, днів тижня, родину, святкових апостолів, тощо. Чудовий настрій створюють Дідухи – герої різдвяного Вертепу – царі, пастухи, ангели. Кожен Дідух це –  неповторність, витвір рук людських. Дідух – поєднання колосків жита, пшениці, вівса, ячменю і різних висушених квітів; різноманітність кольорів, прикрашені кольоровими стрічками та ще й на пахучому килимі людського сіна – створюють справжню різдвяну казку. Тут , ніби з хмар на землю спускаються ангели, виготовлені з соломи, сповіщаючи всім про народження Месії.
Неабияке враження одержали  відвідувачі від виставки Павуків. Їх тут більше десятка. Малі, більші, великі, величезні; прикрашені квітами, стрічками, і ангеликами – справжній витвір людської уяви.
На виставці представлений «Вертеп». В нас  його називають «шіпка».  Наче промовляють до нас паперові герої Різдвяного дійства: три царі, три пастухи, ангели, подорожній, жид, жирівка, цар Ірод, та інші.
Поряд з дідухами, павуками, ангелами та «шіпкою» розміщені і вироби з газети. Це справжнє диво! Казка! Різноманітні, різнокольорові скрині, в яких заховані скарби, які відшукують учасники виставки.
Ці шедеври народного мистецтва виготовлені із звичайних старих газет.
Виставку мали змогу відвідати всі бажаючі.  І ніхто не повертався додому без піднесеного святкового настрою, без теплого дотику маленьких рученяток новонародженого Ісусика.
Дивуюся! Як старі пожовклі газети, звичайна пожовкла трава, нічим не приваблива суха солома може перетворитися в справжнє мистецтво.
Надія Котовська,
бібліотекар бібліотеки с.Висипівці
 Котовська Галина ,
 вчитель Висиповецької школи.

Немає коментарів:

Дописати коментар