Вечорниці у ніч на Андрія



З давніх-давен наша Україна славиться величними традиціями святами та обрядами. З усіх зимових свят – свято Андрія було найтаємніше і найцікавіше.
На дворі падає лапатий сніг, зоріє чисте небо, тихо поскрипують засніжені дерева, перегавкуються собаки, чути веселий сміх. Надходить вечір. В Залозецькій бібліотеці весело і гамірно. У нас Андріївські вечорниці. Завітали наші читачі, члени гуртка літературного краєзнавства Залозецького ДБЮТу. Працівники бібліотеки докладно розповіли історію виникнення цього свята. Присутні ознайомились з виставкою літератури: «Українські свята, традиції та обряди».
За давньою традицією у ніч на Андрія дівчата ворожили, тож і наше свято не обійшлось без цього. До здійснення «магічних ритуалів» був залучений песик «Топік», вихованець Юри Петришина. Який брав участь у ворожінні на періжках.
Дівчата ворожили переставляючи чобітки від стіни до порогу, рахуючи колики  у плоті з музейного куточка. Сестрички Наталя і Оксана Луцик згадали ворожбу з перстнем. Ништа  Марійка, Топорницька Марта, Беркита Галинка, Мельник Христина навчили подружок ворожити на іменах хлопців. Наші «парубки» Рижик Роман, Ковальчук Святослав, Лукасевич Денис, Козак Андрій, Андрощук Олег, Романевич Олександр, Топорницький Тарас – кусали калиту, а потім у усі дружно її з’їли. Хлопці і дівчата співали та жартували, розказували різні бувальщини та небилиці. У відтворенні старовинних обрядів приймали участь: Новак Марійка, Нікулай Юля, Пиняга Таня, Кульчицька Маргарита, Кульчицька Діана, Романевич Вікторія, а також всі бажаючі, які завітали в цей зимовий вечір до бібліотеки.
Балабушки із різними «сюрпризами» - горохом  і квасолею, часником та льодяниками, для вечорниць напекла Кара Наталя. «Тож не забуваймо, де наше коріння і чиї ми діти, хай любов і щире слово, душу Вам зігріє, пам'ятаймо вечорниці у ніч на Андрія» - такими словами завершила це святкове дійство керівник літературно-краєзнавчого гуртка Грицик Окана.
 








Лариса Ковальчук,
 бібліотекар бібліотеки смт.Залізці

Немає коментарів:

Дописати коментар